Galerie/Estaminet 'In Den Bouw'

denbouwhuiszon.jpg


Galerie/Estaminet In Den Bouw is een pittoreske, hartverwarmende plek, waar verleden en heden mekaar de hand reiken, een place to be waar verschillende generaties van kunstenaars en kunstminnenden sinds vele jaren de kans kregen elkaar te ontmoeten dankzij het historische en artistieke karakter van deze unieke locatie. Niet alleen de kunst maar ook de gezelligheid van deze authentieke Estaminet, maakt deze plek, vooral in de zomer, net zo aantrekkelijk voor wandelaars, fietsers en vaste klanten.

Historiek In Den Bouw:

Het driesje op de kruising van de Zomerstraat en de Apostelhuizen en dat op de kruising van de Portugiezenstraat en de Zauwerstraat waren tot in 1862 eigendom van de gemeente Kalken. De twee stukken grond werden gelijktijdig verkocht. Bijna onmiddellijk na de verkoop van het eerstvermelde stuk grond, werd er een woning met stalletje opgetrokken (1864-1865). 

05. Kolena-boek - foto (12)


De woning had vermoedelijk toen reeds een herbergfunctie. In 1885 kwam de eigendom in handen van de familie Verstraeten, een brouwersfamilie in de onmiddellijke omgeving. Zowel het gebouw als de omgeving zijn gaaf bewaard gebleven: enkele linden en een bolbaan voor de deur, het ganse perceel omringd door een oude haag en een interieur uit grootmoeders tijd. 

in-den-bouw-regula-ysewijn-7575

Waar de naam van het cafe - In den Bouw - vandaan komt, is niet helemaal duidelijk: Het meest aannemelijk is dat een bouw vroeger een plaats was waar de boeren hun korenschoven bij mekaar zetten. Daar hielden ze dan hun schaft.

Christine Van Der Heyden (foto) kwam er wonen in 1984 en nam het cafe over in zijn oorspronkelijke staat. Een allereerste tentoonstelling vond plaats in 1985, met werk van Raphael Buedts. In 1989 werd in de stalling een galerietje ingericht. 

Sindsdien vonden er jaarlijks en ononderbroken zo'n zes solo- of groeps-tentoonstellingen plaats. In februari 2003 werd de vernieuwde en uitgebreide galerie ruimte ingehuldigd.

Op 15 Augustus 2004 werd het 20-jarig bestaan van Galerie In Den Bouw Estaminet gevierd. Den Bouw is inmiddels een geklasseerd monument. (Staatsblad 14/10/2004). 

9 2016K DBouw9-0050

Foto : Marianne Matthys

Christine Van Der Heyden zette zich meer dan 35 jaar in om hedendaagse kunstenaars een forum te bieden in de authentieke omgeving van het Estaminet. Na vele jaren van toewijding heeft Christine Van Der Heyden besloten om haar laatste bouwweekend in schoonheid af te sluiten op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020.

denbouwgal2.jpg


Meer info expo's zie Agenda openstellingen.

2018100701 Piet De Moor

2018 Piet De Moor in Den Bouw
Galerie "In Den Bouw" (Estaminet)  Zomerstraat 85 B9270 Kalken (Laarne) Belgie  www.indenbouw.be   Email: indenbouw@gmail.com