1 2016K DBouw1-0314

Foto : Marianne Matthys

6 juni 2020, 09:16 

Beste vrienden,

In het midden van de eerste eeuw voor Christus schreef Lucretius De Rerum Natura: een poëtische sleutel tot intellectuele vrijheid, het aanvaarden van wat onze zintuigen ons meedelen en de onontkoombaarheid van de dood. In die geest is mijn scepsis gegroeid ten opzichte van de kostschoolreglementen waarmee we vandaag moeten leven. Ik kijk met verbazing naar de gewilligheid – tot bijna religieuze toewijding -  waarmee sommigen ontsmettingsrituelen uitvoeren. En dat terwijl de verlichting ons toch leerde om zelfstandig te denken en daarnaar te handelen.

Covid-19 wordt soms een ‘beest’ genoemd. Voor mij is corona een virus. Op een van mijn omzwervingen door India geraakte ik in gesprek met een jurist in hartje Mumbai. Die man deelde elke middag zijn lunch met een zwerfhond. Het waarom formuleerde hij als volgt: de graad van beschaving valt af te lezen uit de manier waarop de mens met dieren omgaat.

Als ‘eenzame fietser’ ( uit dat liedje van Boudewijn De Groot) geniet ik al vele weken van zinnenstrelende aroma’s zoals die van bloeiende boerenjasmijn, liguster en vooral vers gemaaid hooi. Geuren die zich niet laten vangen ( toch niet in een fles zoals een attarwallah in Hyderabad zijn ‘cut grass’ probeerde te slijten) maar me ontzettend blij maken op mijn meditatieve fietsritten. Behalve die zoete geuren sijpelden ook herinneringen binnen over mijn voorbije 36 jaar in den bouw. Hoe gelukkig ik daar was. Een ontmoetingsplaats voor gelijk- en andersgezinden. Een nonchalante plek voor ontspanning, nostalgie, plezier, soms verdriet en veel schoonheid. Je kon er zelfs een glas drinken! 

Niet het spreekwoordelijke water staat me aan de lippen, neen, het échte water stond in m’n ogen terwijl ik dit schreef. Ik doe niet meer mee, heb besloten mijn activiteiten in den bouw voortijdig te stoppen. In de hoop het contact met vrienden en kennissen niet te verliezen. Door de aangemoedigde contact- en smetvrees ligt een steriele maatschappij op de loer.

Voor de deur definitief dichtgaat zal de ‘uitvaart’ er als volgt uitzien:

Vanaf zondag 14 juni zal den bouw open zijn op het gebruikelijke uur: 11u. Van dan af niet meer op zaterdag maar wel elke zomerse zondag tot leegverkoop van kelder en inboedel. Behalve de toog, buffet en de stoelen binnen is alles te koop (elektronisch betalen is – technisch- niet mogelijk).

Alle geplande tentoonstellingen worden afgelast. 

Ik had me het afscheid anders voorgesteld maar in de huidige omstandigheden kan de spirit van den bouw niet bestaan.

Christine.

 


Webdesign: Pièce Unique Productions

Galerie "In Den Bouw" (Estaminet)  Zomerstraat 85 B9270 Kalken (Laarne) Belgie  www.indenbouw.be   Email: indenbouw@gmail.com