Bloedtest Genetische en artistieke manipulaties
In 2019 nam 'DES in Belgium' deel aan het project ‘Bloedtest’ voorgesteld als het collectief DES-mensen. Naar aanleiding van dit artistiek-sociaal project werd ook de DES-krant gerealiseerd door journaliste Greet Pluymers en fotografe Elisabeth Broekaert. Actrice Hilde Heijnen realiseerde een performance gebaseerd op het DES-verhaal in samenwerkeing met de Velvet Morning Band. De live-performance 'Wonderbaby’ werd tijdens de vernissage van de Bloedtest expo opgevoerd. In de expo 'Boedtest’ werd het werk van fotografe Elisabeth Broekaert en de dagboektekeningen van kunstenares Myriam G.S. Mestiaen voorgesteld.
21.06.19 - 20.10.19
Hoe zal onze samenleving er in de toekomst uitzien? Wordt die steeds gezonder, perfecter, zelfs zonder schoonheidsfoutjes? Door de medische vooruitgang lijkt dit niet langer een utopie. Steeds meer ziektes worden behandelbaar, genen kunnen worden aangepast, alles lijkt controleerbaar. Hoe onze samenleving er in de toekomst kan uitzien, weten we dus al. De vraag is: in wat voor een samenleving willen wij leven?
Wit.h en Museum Dr. Guislain brengen beeldende kunstenaars en performers samen die zich de vraag stellen of we wel alles willen weten wat de wetenschap ons kan vertellen, want meer vrijheid betekent ook meer verantwoordelijkheid. En hoe vrij zijn we eigenlijk wanneer we keuzes moeten maken?
15 camerata artista werkten een jaar lang rond dit project, met als resultaat verschillende artistieke projecten van kunstenaars met en zonder beperking, vertrekkend vanuit diverse disciplines: muziek, beeldende kunst, theater…
Wonderbaby (soundscape)
Wonderbaby is een performance die ontstaan is vanuit de onrust in de buik die Actrice Hilde Heijnen voelde toen ze voor het eerst het verhaal van DES hoorde:
Zwangere vrouwen zouden een wonderbaby krijgen als ze DES slikten. Het wordt een desillusie: DES veroorzaakt bij zowel de moeders als hun nageslacht afwijkingen en soms kankers. Telkens aan de geslachtsorganen.
Een onbekend verhaal in België, omgeven door een grote stilte die doorbroken wordt met deze performance. Hilde Heijnen gooit het taboe eruit: liefdevol zingend, roepend uit onmacht en stil uit respect. Gestuwd en omarmd door de Velvet Morning Band.
De soundscape 'Wonderbaby' werd in 2019 opgenomen door sound-engineer Mark De Decker in de Studio Track te Kortijk en gemixt in te Borgerhout ism vzw Wit.h.
"Wonderbaby" by Velvet Morning Band & Actrice Hilde Heijnen recorded at studio Track Kortrijk 2019 in collaboration with vzw Wit.h (Bloedtest Project) Museum Dr. Guislain Gent. Sound-engineer: Mark De Decker.
Line up:
Vocals/performance: Hilde Heijnen
Vocals/Keys: Myriam G.S. Mestiaen
Violin: Hilde De Bruyne
Drums: Christ Steyaert
Bass: Daniel Loeman
Wonderbaby Live Performance
Donderdag 20 juni 2019, 20u
Vernissage Expo Project BLOEDTEST/DES in Belgium
ism vzw Wit.h & Dr. Guislain Museum-Gent
Wonderbaby
DES mensen
DES mensen is een collectief dat werkt rond de erkenning van het DES-probleem in België.
DES is een kunstmatig hormoon dat bij zwangere vrouwen aangeprezen werd als een “wonderhormoon”. Maar het heeft schade veroorzaakt bij de moeders, hun kinderen en nu ook hun kleinkinderen.
Miljoenen baby’s zijn tot vandaag slachtoffer van een fout gebruikt medicijn. Een kunstmatig hormoon dat aan zwangere vrouwen voorgeschreven werd om miskramen te voorkomen. Een wondermiddel – zo werd het gepromoot. Maar DES – daar gaat het over – bleek uiterst schadelijk voor het ongeboren kind, maar ook voor de moeder. Intussen is duidelijk dat DES soms doorwerkt tot in de derde generatie. Bent u of uw mama geboren tussen 1947 en 1977, dan bent u mogelijk zelf een DES-moeder, DES-dochter, DES-zoon of DES-kleinkind.
Greet Pluymers: Als onderzoeksjournaliste bij VRT Pano focust Greet Pluymers onder meer op gezondheid, de medische en farmaceutische wereld. Sinds haar reportage over hormoonverstoorders, waarin DES ook zit, heeft het verhaal haar niet meer losgelaten.
Myriam G.S.Mestiaen: Intieme ontboezemingen vind je niet in de getekende dagboeken van Myriam G.S. Mestiaen. Haar dwingende drang om te tekenen is ambigu: het is zowel een behoefte om te reflecteren als om te creëren. Voor ‘bloedtest’ blikt ze ook terug op haar vroegere tekeningen, toen ze nog niet wist dat ze DES-dochter was.
Elisabeth Broekaert: Fotografe Elisabeth Broekaert onderneemt steeds nieuwe pogingen om op een bijna antropologische manier ontluisterende aspecten van het alledaagse bloot te leggen, op menselijke schaal en vanuit een betrokkenheid op het persoonlijke.
Hilde Heijnen: Hilde is de spil van de performance van het artistieke collectief DES mensen. Een performance ontstaan vanuit de onrust in de buik die Heijnen voelt als ze voor het eerst het verhaal van DES hoort.
Zwangere vrouwen zouden een wonderbaby krijgen als ze DES slikten. Het wordt een desillusie: DES veroorzaakt bij zowel de moeders als hun nageslacht afwijkingen en soms kankers. Telkens aan de geslachtsorganen.
Een onbekend verhaal in België, omgeven door een grote stilte die doorbroken wordt met deze performance. Hilde Heijnen gooit het taboe eruit: liefdevol zingend, roepend uit onmacht en stil uit respect. Gestuwd en omarmd door de Velvet Morning Band.
“Spoken word has the power to inspire, to remind you how lucky you are to be alive, or to make your heart beat to the same rhythm as those who are suffering.” Amanda Ngo
De performance wordt live gebracht op 20/6 en zal tijdens de tentoonstelling als soundscape blijven rondzinderen.
Performers: Hilde Heijnen (zang/woord) & de Velvet Morning Band: Myriam G.S. Mestiaen (piano/zang), Hilde De Bruyne (viool), Chris Steyaert (drum), Daniel Loeman (bas) www.velvetmorningband.be
Anita Vandersmissen: Inhoudelijke ondersteuning door voorzitter DIB-vzw: Anita Vandersmissen. Al sinds de jaren ‘90 ijvert Anita Vandersmissen voor de erkenning van de DES-slachtoffers in België. In 2016 richtte ze samen met Myriam G.S. Mestiaen de vzw DES In Belgium op. De vzw tracht zoveel mogelijk DES-betrokkenen te bereiken en hen te informeren over de gevolgen van DES. Daarnaast wil de vzw de DES-problematiek op overheidsniveau aankaarten.