DES MEDISCH

Blootgesteld aan DES?

Als u met DES te maken hebt (gehad), kan u een aantal dingen doen om goed voor uw gezondheid te zorgen. 

Daarnaast is het verstandig om, voor zover mogelijk, het medisch dossier over de DES-blootstelling en uw dossier over eventuele aandoeningen veilig te stellen. 

Wat kunnen DES-moeders doen?

Als u zeker weet of vermoedt dat u DES hebt gebruikt, is het goed om dat aan uw kinderen te vertellen. Uiteindelijk is ook hun gezondheid in het geding.

Het is aangeraden om regelmatig uw borsten te controleren om eventuele knobbeltjes snel op het spoor te komen. Voor meer informatie ivm borstonderzoek kan u terecht bij oa. UZ Gent Vrouwenkliniek.

Wat kunnen DES-dochters doen?

Voor DES-dochters is regelmatige controle door een gynaecoloog nodig.
Als deze een aantal jaren achtereen geen afwijkingen tegenkomt zal de controle minder uitgebreid worden.

Zorg ervoor dat u zelf goed geïnformeerd bent en kies een arts die de DES-problematiek goed kent. In België kan u voor DES terecht in volgende ziekenhuizen:


Wat kunnen DES-zonen doen?

DES-zonen worden aangeraden om regelmatig zelf de testikels te controleren op knobbeltjes of veranderingen.
Als DES-zonen deze aantreffen moet de huisarts en eventueel een uroloog er verder naar kijken.

En hoe zit het met DES-kleinkinderen?

DES-kleinzonen

Bij het consultatiebureau kan u vragen of de arts de penis van uw zoontje controleert en onderzoekt of de plaats van het plasgaatje goed zit. Hypospadie is een aangeboren afwijking, daarom kan de arts op het consultatiebureau bij de eerste controle al zien of uw zoontje een hypospadie heeft. Bij twijfel of afwijkingen is het raadzaam een kinderarts of een kinderuroloog te raadplegen.

DES-kleindochters

Voor DES-kleindochters is er geen specifiek advies. Voor zover men nu weet hebben zij geen verhoogd risico op gezondheids- en/of zwangerschapsproblemen. Over uiteindelijke vruchtbaarheidsproblemen kan men nu nog niets zeggen. Daarvoor moet een grotere groep DES-kleindochters voorbij de vruchtbare leeftijd zijn.

(Info bronnen DES Centrum Nederland)


Update 28/11/2022  Webdesign ©2022 Pièce Unique Productions