DES IN BELGIUM ANNO 2022: open brief

Open brief aan de Belgische regering en andere beleidsmakers over de DES-problematiek in België

Vijftig jaar nadat de ernstige bijwerkingen van DES voor het eerst aan het licht kwamen, vragen een honderdtal academici, artsen, experten, organisaties en persoonlijk betrokkenen om eindelijk werk te maken van de erkenning van de slachtoffers. ‘Medische opvolging blijft noodzakelijk. Ook voor de kleinkinderen.’

1971. Groot alarm onder gynaecologen. Een uiterst zeldzame vaginale kanker die tot dan toe alleen voorkwam bij zestigplussers, duikt op bij jonge vrouwen. Hun moeders kregen allemaal diethylstilbestrol, kortweg DES, tijdens de zwangerschap. Vanaf de jaren 1940 schreven artsen dit middel voor om miskramen te voorkomen. Maar dat deed het niet. Integendeel. DES bleek uiterst schadelijk.

In de jaren die volgen, komen er meer kwalijke gevolgen van DES aan het licht. Vrouwen die het zelf innamen, hebben meer kans op borstkanker. Voor ‘DES-kinderen’, die via de baarmoeder DES in hun lichaam kregen, is de situatie nog ernstiger. DES-zonen hebben soms afwijkingen aan hun geslachtsorganen. DES-dochters kampen met een sterk verhoogd risico op zeldzame vagina- en baarmoederhalskankers en vroegtijdige menopauze. Ze hebben vaker afwijkingen van de voortplantingsorganen. Ze raken moeilijker zwanger en als dat toch lukt, is er een verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, miskraam of vroeggeboorte.

Bovendien zijn er reeds aanwijzingen dat DES ook de derde generatie schaadt, de kleinkinderen van de vrouwen die het middel slikten. Dierstudies wijzen op mogelijk nadelige effecten. Bij mensen zijn nog weinig goede studies onder DES-kleinkinderen uitgevoerd en resultaten zijn (nog) niet eenduidig, maar de uiterst zeldzame vaginakanker werd wel al vastgesteld bij een meisje van amper acht jaar oud. De nodige voorzichtigheid is geboden. Het is daarom belangrijk om deze groep DES-kleinkinderen te kunnen bereiken en opvolgen, zodat zij in de toekomst gepast, wetenschappelijk gefundeerd, medisch advies kunnen verkrijgen. 

In Nederland bestaan er medische protocollen voor DES-slachtoffers, met bijvoorbeeld een aangepast screeningsadvies voor baarmoederhalskanker. Er is een informatiecentrum dat subsidies ontvangt. In 2007 werd er een DES-fonds opgericht dat in totaal 38 miljoen euro ter beschikking heeft om vergoedingen uit te keren. Ook in Frankrijk kunnen DES-slachtoffers rekenen op gespecialiseerde medische zorgverlening en informatie, tenminste als ze op de hoogte zijn van hun diagnose. Er is daar geen DES-fonds, maar een honderdtal slachtoffers van de naar schatting 80.000 blootgestelde vrouwen, hebben na lange juridische procedures een schadevergoeding gekregen.

Het contrast met België is groot. Hier bestaat geen aangepaste zorgverlening. Er is geen schadefonds en gerechtelijke procedures kunnen niet omdat de verjaringstermijn is verstreken. Al sinds de jaren 90 proberen enkele DES-dochters om informatie te verzamelen en onder de aandacht te brengen, maar ze hebben nooit op subsidies kunnen rekenen. Onze overheid heeft nog niets gedaan voor DES-slachtoffers.

Recent historisch onderzoek van Antje Van Kerckhove wijst uit dat dit gebrek aan actie al decennialang wordt goedgepraat op dezelfde manier. DES zou een probleem zijn van elders of van vroeger, niets om ons zorgen over te maken. Al in 1983 stelde de staatssecretaris voor Volksgezondheid Firmin Aerts dat DES hier ‘nooit verkeerd was gebruikt’. Uit interviews met artsen van verschillende generaties blijkt dat ook zij dachten dat er amper DES-slachtoffers zijn in België. Zelfs gynaecologen die werkzaam waren in de jaren 90 lieten optekenen dat het een probleem was ‘van voor hun tijd’. Nochtans stapten precies toen vele DES-dochters naar de gynaecoloog met vruchtbaarheidsproblemen.

Laat het duidelijk zijn: DES is een probleem van hier en nu. Honderden slachtoffers namen al contact op met de vzw DES in Belgium. Dit is slechts het topje van de ijsberg, want door het gebrek aan informatie weten veel mensen niet eens dat ze DES-slachtoffer zijn. Medische opvolging blijft vandaag noodzakelijk, ook voor de kleinkinderen. 

We vragen de overheid dan ook om eindelijk werk te maken van de erkenning en ondersteuning van de Belgische slachtoffers. Dat kan via een bewustmakingscampagne en financiële hulp voor het informatiepunt, zodat slachtoffers makkelijker kunnen worden gediagnosticeerd. Met een protocol voor screening en medische opvolging zouden slachtoffers zowel medische als psychologische zorg kunnen ontvangen. Met een schadefonds zouden ze ook kunnen rekenen op de nodige financiële ondersteuning.

Een halve eeuw lang is een beleid rond deze hormoonverstoorder afwezig gebleven. Het is hoog tijd voor verandering. Om het onrecht uit het verleden recht te zetten, moeten beleidsmakers actie ondernemen. Nu en in de toekomst.


Auteurs: Dr. Tinne Claes, historica en Prof. Philippe Tummers, gynaecoloog en afdelingshoofd gynaecologie UZ Gent

Contacten voor de pers: 

  • Dr. Tinne Claes (geschiedenis van DES):

Tinne.claes@kuleuven.be, 0474/593 519 

  • Prof. Philippe Tummers (medische gevolgen van DES):

Philippe.tummers@uzgent.be, 09/332 03 38

  • Vzw DES in Belgium,  (voor getuigenissen van DES-slachtoffers): info@desinbelgium.be, Anita Vandersmissen: 0476/281 765
  • Manoe Hollanders, DES-kleindochter en journaliste: 0496/233 699

  


 SELECTIE uit de lijst van ondertekenaars:


Tinne Claes, historica KU Leuven, o.a. gespecialiseerd in de geschiedenis van hormonen

Philippe Tummers, gynaecoloog en afdelingshoofd Gynaecologie UZ Gent

DES in Belgium vzw, Anita Vandersmissen en Myriam Mestiaen, beiden DES-dochter

DES Centrum Nederland, Willy Ophelders

Réseau DES France, Anne Levadou

Christelijke Mutualiteiten/Mutualités Chrétiennes, Luc Van Gorp

Gezinsbond, Frans Schotte en Pieter Ledeganck

Kom op tegen Kanker, Marc Michils

Solidaris, Paul Callewaert

Onafhankelijke Ziekenfondsen/ Mutualités Neutres, Xavier Brenez

Liberale Mutualiteiten/ Mutualités Libérales, Bart Dewael 

Neutrale Ziekenfondsen/Mutualités Neutres, Philippe Mayné

Sensoa, Chris Lambrechts

Corinne Charlier, hoofd Toxicologie CHU Liège

Thierry Christiaens, hoofddocent Klinische Farmacologie UGent

Veerle Foulon, decaan Faculteit Farmaceutische Wetenschappen, KU Leuven

Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing en expert hormoonverstorende stoffen bij Kom op tegen Kanker

Mireille Merckx, pediatrisch gynaecoloog en researcher UGent / bestuurslid EURAPAG (Eur. Vereniging Kinder- en Adolescentengynaecologie) 

Heidi Mertes, professor Medische Ethiek Universiteit Gent en vzw De Maakbare Mens

Greet Pluymers, auteur van DES krant "Wonder baby?" en journaliste

Jean Pauluisverantwoordelijke arts milieucel SSMG (Société scientifique de médecine générale) 

Adelheid Soubry, professor Epigenetische epidemiologie KU Leuven

Marleen Temmerman, professor emeritus Gynaecologie UGent 

Antje Van Kerckhove, doctoraatsstudent Medische Geschiedenis KU Leuven 

Susan Bell, professor Sociologie Drexel University (Philadelphia, VS) – publiceerde een boek over de historische omgang met DES in de VS

Emmanuelle Fillion, professor Sociologie, gespecialiseerd in de omgang met DES in Frankrijk

Matti Rookus, dokter emeritus in de epidemiologie Nederlands Kankerinstituut/AVL en Voorzitter Wetenschappelijke Commissie DES Centrum

Michael Skinner, professor Epigenetica en oprichter Center for Reproductive Biology, School of Biological Sciences, Washington State University (VS) 

Neil Vargesson, professor Ontwikkelingsbiologie University of Aberdeen (VK), Onderzoeker effect van geneesmiddelen/hormonen op embryonale ontwikkeling

Martine Verdier, gerechtsadvocate Société Verdier & Associés, Orléans (Frankrijk), won meerdere rechtszaken voor Franse DES-slachtoffers

Brigitte Van Aken, DES-dochter, proces tegen DES-fabrikant UCB verloren wegens verjaring

Marianne BosmansDES-dochter

Nancy BroersDES-dochter en bange moeder van een DES-kleindochter

Eddy Geenen, DES-zoon. Moeder gestorven aan borstkanker

Manoe HollandersDES-kleindochter, angst voor toekomst door gebrek aan kennis over de derde generatie

Steve Michielsechtgenoot van DES-dochter en zo ongewenst kinderloos

Guido Verelst, neef van DES-kleindochter en maker van documentaire over haar

Elisabeth Broekaert, fotografe en mede-auteur DES krant "Wonder baby”. Krant en foto’s zaten in expo ‘Bloedtest’, Museum Dr. Guislain (Gent) 

Hilde Heijnen, actrice en vriendin van DES-dochter. Speelde performance over DES in Museum Dr. Guislain (Gent) n.a.v. de expo ‘Bloedtest’

 

Bij de anonieme ondertekenaars (naam en adres bekend bij vzw DES in Belgium) onder meer deze DES-slachtoffers: 

DES-dochter met na moeilijke zwangerschappen twee kinderen, beiden prematuur geboren via keizersnede.

DES-dochter met afwijkend weefsel aan de vagina waardoor deel van de vaginawand samen met baarmoeder, eileiders en eierstokken weggehaald werden. Vernauwing aan de urinewegen. 

DES-dochter met de voor DES typische vormafwijkingen aan de geslachtsorganen en ook verhoogd risico op baarmoederhalskanker. In heel het lichaam te stugge, droge slijmvliezen. 

DES-dochter met misvormde en te kleine baarmoeder - het gevolg van de Distilbène (DES) inspuitingen die haar moeder tijdens de zwangerschap kreeg. Na twee miskramen toch twee kinderen, beiden geboren op 36 weken.

DES-dochter met vruchtbaarheidsproblemen, vroeggeboorte van een niet-levensvatbaar kind en zeer vroegtijdige menopauze op 31 jaar. 

DES-dochter, kinderloos. Meermaals poliepen in baarmoederhals en vagina. Met erg kleine baarmoeder en afwijkende positie van eileiders was de kans op gezonde kinderen miniem. Kinderwens daarom geschrapt. 

DES-kleinzoon, hartproblemen bij de geboorte, die veel te vroeg kwam. Moeder had eerder drie miskramen. 


Voor de volledige lijst: zie Open DES Brief lijst ondertekenaars 

update: 28/11/2022

Open DES Brief lijst ondertekenaars voor publicatie

Hieronder de volledige lijst - met eerst het minimum aantal namen dat moet worden vermeld. 


Tinne Claes, historica KU Leuven, o.a. gespecialiseerd in de geschiedenis van hormonen    

Philippe Tummers, gynaecoloog en afdelingshoofd Gynaecologie UZ Gent

Anita Vandersmissen, voorzitter vzw DES in Belgium en DES-dochter

Myriam Mestiaen, bestuurder vzw DES in Belgium en DES-dochter

Antje Van Kerckhove, historica KU Leuven

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing en experte hormoonverstorende stoffen Kom op tegen Kanker

Frans Schotte, algemeen voorzitter Gezinsbond

Luc Van Gorp, Christelijke Mutualiteiten/Mutualités Chrétiennes

Paul Callewaert en Jean-Pascal Labille, Solidaris

Xavier Brenez, Onafhankelijke Ziekenfondsen/Mutualités Libres

Bart Dewael, Liberale Mutualiteiten/Mutualités Libérales

Philippe Mayné, Neutrale Ziekenfondsen/Mutualités Neutres

Chris Lambrechts, directeur Sensoa

Willy Helders, voorzitter DES Centrum Nederland

Matti Rookus, dokter emeritus in de epidemiologie en voorzitter Wetenschappelijk Comité DES Centrum Nederland

Emmanuelle Fillion, professor Sociologie, gespecialiseerd in de omgang met DES in Frankrijk 

Anne Levadou, voorzitter Réseau DES France

Greet Schoeters, hoogleraar milieu en gezondheid, emeritus, universiteit Antwerpen

 

ORGANISATIES 


DES in Belgium vzw, voorzitter Anita Vandersmissen en bestuurder Myriam Mestiaen, beiden DES-dochter

DES Centrum Nederland, voorzitter Willy Ophelders 

Réseau DES France, voorzitter Anne Levadou 

Christelijke Mutualiteiten/Mutualités Chrétiennes, voorzitter Luc Van Gorp

Gezinsbond, algemeen voorzitter Frans Schotte en Pieter Ledeganck

Kom op tegen Kanker, algemeen directeur Marc Michils

Solidaris, algemeen secretaris Paul Callewaert en secrétaire-générale Jean-Pascal Labille

Onafhankelijke Ziekenfondsen/Mutualités Libres, directeur-generaal Xavier Brenez

Liberale Mutualiteiten/Mutualités Libérales, secretaris-generaal Bart Dewael

Neutrale Ziekenfondsen/Mutualités Neutres, Philippe Mayné

Sensoa, directeur Chris Lambrechts 

 

ONDERZOEKERS, ACADEMICI EN EXPERTEN  

Uit België   

Tinne Claes, historica KU Leuven, o.a. gespecialiseerd in de geschiedenis van hormonen  (auteur van de brief)

Philippe Tummers, gynaecoloog en afdelingshoofd Gynaecologie UZ Gent (mede-auteur van de brief)

Michael Ceulemans, postdoctoraal onderzoeker KU Leuven “Medicatieveiligheid tijdens zwangerschap” 

Corinne Charlier, hoofd Toxicologie CHU Liège

Thierry Christiaens, hoofddocent Klinische Farmacologie UGent

Felix Deckx, doctoraatsstudent Medische Geschiedenis KULeuven

Barbara Deleenheer, ziekenhuisapotheker UZ Leuven

David Devolder, ziekenhuisapotheker UZ Leuven

Laura Dewitte, postdoctoraal onderzoeker Psychologie en Pedagogische Wetenschappen KU Leuven

Jessie Dezutter, hoofddocent Psychologie KU Leuven

Veerle Foulon, decaan Faculteit Farmaceutische Wetenschappen, KU Leuven

Jolien Gijbels, Medisch historicus KU Leuven

Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing en expert hormoonverstorende stoffen bij Kom op tegen Kanker

Fernando Gonzalez Rodriguez, Health Humanities onderzoeker KU Leuven

Kristien Hens,  professor Bio-ethiek UAntwerpen

Vera Hoorens, hoogleraar Sociale Psychologie KU Leuven

Maarten Langhendries, medisch historicus KU Leuven 

Koen Luyckx, hoofddocent Psychologie en Pedagogische Wetenschappen KU Leuven

Mireille Merckx, pediatrisch gynaecoloog en researcher UGent / bestuurslid EURAPAG (Eur. Vereniging Kinder- en Adolescentengynaecologie) 

Heidi Mertes, professor medische Ethiek Universiteit Gent en vzw De Maakbare Mens

Katia Polspoel, vroedvrouw

Greet Pluymers, auteur van DES krant "Wonder baby?" en journaliste

Jean Pauluis, verantwoordelijke milieucel SSMG (Société scientifique de médecine générale) 

Gregg Van De Putte, gynaecoloog in Ziekenhuis Oost-Limburg

Koen Raymaekers, doctoraatsstudent Ontwikkelingspsychologie KULeuven

Magaly Rodríguez, hoofddocent Geschiedenis KU Leuven

Tine Schellekens, klinisch psychologe Psychotherapie Praktijk Psychodroom

Adelheid Soubry, professor Epigenetische Epidemiologie KU Leuven

Isabel Spriet, ziekenhuisapotheker UZ Leuven / hoogleraar Klinische Farmacologie/Farmacotherapie KU Leuven

Eva Van Steijvoort, postdoctoraal onderzoeker Biomedische Ethiek KU Leuven

Marleen Temmerman, emeritus hoogleraar Gynaecologie UGent 

Joris Vandendriessche, docent Wetenschaps- en Medische geschiedenis KU Leuven

Johan Verhaeghe, hoogleraar Gynaecologie-verloskunde, KU Leuven

KU Leuven

Antje Van Kerckhove, doctoraatsstudent Medische Geschiedenis  KU Leuven 

Gudrun Van de Walle, criminologe – bestudeerde DES in haar doctoraat over conflictmanagement in de farmaceutische sector. 

Steven Weyers, hoogleraar Gynaecologie en diensthoofd Vrouwenkliniek UGent

Kaat Wils, hoogleraar Geschiedenis KU Leuven

 

Uit het buitenland

 

Susan Bell, professor Sociologie Drexel University (Philadelphia, VS) – publiceerde een boek over de historische omgang met DES in de VS

Emmanuelle Fillion, professor Sociologie, gespecialiseerd in de omgang met DES in Frankrijk

Solveig Julich, professor Geschiedenis van Wetenschap, Technologie en Geneeskunde, Uppsala University (Zweden) 

Alba Moscato, doctoraatsstudent Klinische Psychologie, docent Université Jean Jaurès Toulouse (Frankrijk) 

Jesse Olszynko-Gryn, wetenschapshistoricus, o.a. gespecialiseerd in hormonen en de historische omgang met teratogene geneesmiddelen, University Strathclyde (Glasgow, VK). 

Bibia Pavard, professor Geschiedenis, gespecialiseerd in anticonceptie en abortus, Panthéon-Assas Université Panthéon-Assas (Frankrijk) 

Matti Rookus, dokter emeritus Epidemiologie Nederlands Kankerinstituut/AVL en voorzitter Wetenschappelijke Commissie DES Centrum

Michael Skinner, professor Epigenetica en oprichter Center for Reproductive Biology, School of Biological Sciences, Washington State University (VS) 

Sezin Topçu, senior onderzoeker Geschiedenis en Sociologie van Technologie en Geneeskunde aan Centre National de la Recherche Scientifique (Parijs, Frankrijk) 

Neil Vargesson, professor Ontwikkelingsbiologie University of Aberdeen (VK) -  onderzoek naar effect van geneesmiddelen/hormonen op embryonale ontwikkeling

Martine Verdier, gerechtsadvocate Société Verdier & Associés, Orléans (Frankrijk), won meerdere rechtszaken voor Franse DES-slachtoffers

 

DES-BETROKKENEN

 

Brigitte Van Aken, DES-dochter, proces tegen DES-fabrikant UCB verloren wegens verjaring

Anne-Mie Blancke, DES-dochter

Marianne Bosmans, DES-dochter                

Nancy Broers, DES-dochter en bange moeder van een DES-kleindochter

Mariska De Bruin, DES-dochter                

Edwine Bruyndoncx,  DES-dochter                

Veronique Buyle, DES-dochter                

Christine Denolf, DES-dochter                

Paul Dewickere, echtgenoot van DES-dochter        

Helga De Filette, DES-dochter                

Frieda Franck, DES-dochter                

Eddy Geenen, DES-zoon. Moeder gestorven aan borstkanker

Manoe Hollanders, DES-kleindochter, angst voor toekomst door gebrek aan kennis over de derde generatie

Ingrid Jossa, DES-dochter                

Cindy Machiels, DES-dochter, verpleegkundige en gemeenteraadslid Genk

Belinda Mestiaen, zus van DES-dochter        

Steve Michiels, echtgenoot van DES-dochter en zo ongewenst kinderloos

Yvonne Van Nieuwenhove, DES-moeder                 

Christel Paenhuysen, DES-dochter                

Dominique Rademaker, DES-dochter                

Kathelijne Sierens, DES-dochter                

Liliane Solie, DES-dochter                

Nadine Vangeyte, DES-dochter                

Guido Verelst, neef van DES-kleindochter en maker van documentaire over haar 

Marina Wouters, DES-dochter

 

Onderstaande DES-betrokkenen wensen liever anoniem te blijven (naam en adres bekend bij vzw DES in Belgium): 

DES-dochter met na moeilijke zwangerschappen twee kinderen, beiden prematuur geboren via keizersnede.

DES-dochter met afwijkend weefsel aan de vagina waardoor deel van de vaginawand samen met baarmoeder, eileiders en eierstokken weggehaald werden. Vernauwing aan de urinewegen. 

DES-dochter met de voor DES typische vormafwijkingen aan de geslachtsorganen en ook verhoogd risico op baarmoederhalskanker. In heel het lichaam te stugge, droge slijmvliezen.

DES-dochter met misvormde en te kleine baarmoeder - het gevolg van de Distilbène (DES) inspuitingen die haar moeder tijdens de zwangerschap kreeg. Na twee miskramen toch twee  kinderen, beiden geboren op 36 weken.

DES-dochter met vruchtbaarheidsproblemen, vroeggeboorte van een niet-levensvatbaar kind en zeer vroegtijdige menopauze op 31 jaar. 

DES-dochter, kinderloos. Meermaals poliepen in baarmoederhals en vagina. Met erg kleine baarmoeder en afwijkende positie van eileiders was de kans op gezonde kinderen miniem. Kinderwens daarom geschrapt. 

DES-kleinzoon, hartproblemen bij de geboorte, die veel te vroeg kwam. Moeder had eerder drie miskramen. 

Nog 6 andere DES-dochters en een andere DES-kleinzoon ondertekenden anoniem en gaven liever ook geen medische details. 

ANDERE MEDEONDERTEKENAARS, in mindere of meerdere mate betrokken, zonder familieband: 

Elisabeth Broekaert, fotografe en mede-auteur DES krant "Wonder baby”. Krant en foto’s zaten in expo ‘Bloedtest’, Museum Dr. Guislain (Gent) 

Hilde Heijnen, actrice en vriendin van DES-dochter. Speelde performance over DES in Museum Dr. Guislain (Gent) n.a.v. tentoonstelling ‘Bloedtest’

Sophie, Closset

Cheyenne Keppens           

Hedwig Schwall

Karine Verschueren

Anouck Lubon

Eline Camerman

Martine Haesendonck

Rowie Opdekamp     

Jeroen Verbeeck        

Youlian Burnham        

Georgiana Aanicai

Toon Willekens

Nadine Closset        

Charlotte Van De Weghe    

en vier anderen die hun naam liever niet gepubliceerd zien, maar nauw betrokken zijn bij een DES-slachtoffer (naam en adres bekend bij vzw DES in Belgium)    


Archief DES in BElgium vzw 2016-2024                                                                                           Webdesign ©2024 Pièce Unique Productions