WAT IS DES?

Next


Wat is DES?

DESBABY

DES (diëthylstilbestrol) is een kunstmatig vrouwelijk hormoon (oestrogeen). Het werd in Nederland en België voorgeschreven aan zwangere vrouwen in de periode tussen 1947 en 1977. Het middel zou miskramen moeten voorkomen. Dat deed het niet, maar het zorgde wel voor gezondheidsproblemen bij de dochters van deze vrouwen. Ook werd bekend dat DES schadelijke gevolgen kan hebben voor de moeders zelf, hun zonen en mogelijk zelfs kleinkinderen. 

Wanneer werd DES voorgeschreven?

DES werd voornamelijk voorgeschreven aan zwangere vrouwen die eerder al eens een miskraam hadden of vloeiden tijdens de zwangerschap. DES kan ook om andere redenen zijn voorgeschreven:

DES werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen die:

  • Eerder al eens een miskraam hadden 
  • Vloeiden tijdens de zwangerschap

DES kan ook om andere redenen zijn voorgeschreven, bijvoorbeeld bij diabetes tijdens de zwangerschap. 

DES werd ook wel bij probleemloze zwangerschappen gegeven, omdat men dacht dat DES een gunstig effect zou hebben op geboortegewicht en gezondheid van de baby.

In welke vorm en onder welke merknaam?

DESlijst

DES werd voorgeschreven in de vorm van pillen, capsules, druppels en (tot 1964) injecties. Het middel werd gemaakt door diverse fabrikanten. Al die DES-preparaten zagen er verschillend uit en hadden hun eigen merknaam en verpakking. In Nederland zijn de bekendste merknamen Stilbestrol en Oestromensyl. In België werd Distilbène het meest voorgeschreven, een product van het Belgische farmabedrijf UCB.

DES is vaak in oplopende dosis voorgeschreven onder de naam Smith & Smith-kuur. Sommige vrouwen kregen tijdens de hele zwangerschap DES-preparaten. Maar DES werd ook wel alleen in de eerste maanden van de zwangerschap voorgeschreven. Wilt u weten of het medicijn dat u (of je (groot)moeder) slikte ook DES was, kijk dan op de lijst merknamen.

Anti-miskraam medicijnen zonder DES

In Nederland zijn ook andere medicijnen verstrekt om miskramen te voorkomen waar geen DES in zat. Bekende merknamen zijn:

  • Duphaston
  • Duvadilan
  • Gestanon
  • Gravibinan
  • Proluton

Ook die middelen werkten trouwens niet, maar ze hadden niet de schadelijke bijwerkingen die DES had.

(Info bronnen DES Centrum Nederland)


Webdesign ©2018 Pièce Unique Productions